Restenarme voeding

​Wat betekent vezelarm eten? Welke voedingsmiddelen zijn toegelaten en welke voeding kan je beter vermijden?

​Wat zijn vezels?

De voedingsvezel is een verzamelnaam voor de onverteerbare bestanddelen, die van nature in plantaardige voedingsmiddelen voorkomen. Je vindt ze vooral in groenten, fruit, aardappelen, donker brood, noten, zaden, …

Net zoals vetten, eiwitten, koolhydraten, vitaminen en mineralen zijn vezels noodzakelijke voedingsstoffen. We hebben ze dus dagelijks nodig. Ze hebben een positieve invloed op onze gezondheid. Vezels zorgen voor een goede stoelgang, een langer verzadigingsgevoel, een betere suikerspiegel, een verlaging van het cholesterolgehalte, …

Vezelarm eten

In sommige gevallen schrijft de arts een vezelarm of restenarm dieet voor (o.a. voor sommige darmproblemen of voor een darmonderzoek). Meestal moet dit dieet tijdelijk gevolgd worden. Langzaam aan mag je terug overschakelen naar gewone gezonde voeding.

Hier volgt een kort overzicht van voedingsmiddelen die je in dit dieet mag eten en van voedingsmiddelen die je best vermijdt:

Voedingsmiddelen die toegelaten zijn binnen dit dieet:

  • wit brood, witte beschuit, witte toast, geroosterd wit brood, croissant, melkbrood, suikerbrood, witte sandwiches, witte pistolets
  • gebak zonder fruit, droge koekjes
  • witte rijst en witte deegwaren
  • aardappelzetmeel, maïszetmeel, puddingpoeder, tarwebloem
  • melkproducten zonder toevoeging van fruit
  • de meeste kazen
  • vlees
  • vis
  • enkel goed gaar gekookte groenten: liefst groenten die licht verteerbaar zijn zoals wortelen, broccoli, bloemkool, spinazie (gemixt),…
  • smeer- en bereidingsvetten, olie
  • eieren
  • mayonaise, saus zonder groenten of fruit
  • kruiden, zout, tomatenpuree, dragon, vanille-extract, kaneel, azijn, mosterd
  • koffie, thee, water, alcohol (liefst zonder bruis)
  • magere bouillon of een gemixte soep van licht verteerbare groenten
  • suiker, gelei, honing

Voedingsmiddelen die je best vermijdt binnen dit dieet:

  • alle donkere broodsoorten zoals bruin, volkoren, rogge, …
  • fruitgebak, volkoren speculaas, koekjes met noten, koekjes met fruit, volkoren koekjes, mueslikoekjes, mattentaart, rijstwafels, chips
  • zilvervliesrijst, volkoren deegwaren
  • volkoren ontbijtgranen, muesli, havermout, volkorenbloem
  • melkbereidingen met fruit en granen
  • platte kaas met fruit, kaas met noten
  • saus met groenten of fruit
  • rauwkost
  • pickles, kappers, zure uitjes, augurken, olijven
  • fruitsappen (met pulp), groentesappen
  • niet-doorgestoken soep
  • chocolade met nootjes, chocolade met kokos, marsepein